All posts by johannes

Laadproblemen

Eind oktober hebben er met ZOE een hardnekkig laadproblemen gekregen. Eerste sympomen deden zich voor op 29 oktober. We wilden die de naar Ouddop reizen. ‘s Ochtends probeerde ik de auto nog even voor te verwarmen. Het is de bedoeling dat gebeurt met stroom uit de laadpaal, maar deze werd niet ingeschakeld. De auto gaf een herhalend tikkend geluid bij de stekker. Stekker eruit en erin, hielp niet. Noodlaadkabel gaf in eerste instantie hetzelfde probleem maar na nog een poging werd de stekker toch geaccepteerd. Toch maar op weg gegaan met de ZOE, dom dom. Bij de eerste snellader in Meerkerk werd de stekker weer niet geaccepteerd door de auto. Veel pogingen gedaan, niets hielp. We konden nog 40km rijden, naar de renault dealer in Gorinchem gereden. Geen ZE dealer dus ze konden weinig voor ons doen dan Renault Route service bellen.
image

Auto met bergersauto naar Rotterdam gebracht waar wel een ZE dealer zit. Probleem kwam niet bekend voor, de auto moest daar blijven. Gelukkig konden we wel een leenauto krijgen.

De auto was de volgende woensdag klaar. Een deel van de laadunit (BCB) was vervangen, de laadproblemen waren voorbij. Tenminste, voorlopig. Anderhalve week later bij de snellader van Lelystad exact hetzelfde probleem was weer terug. Overeenkomst met de vorige keer was het weer. Net als op 29 oktober was het een druilerige dag.
Op het renault forum werd suggestie gegeven van vieze / gecorrodeerde contactpunten. Thuis de auto in de garage gezet en na ruim een uur kon ik weer laden. Dat bevestigde wel het idee dat het met vocht te maken had. Contactpunten schoon gemaakt. Maar effect was niet overtuigend. Op 15 november de dealer gebeld. Zij hadden plek in hun agenda op 30 november. Not amused over die lange periode. Zeer frustrerend als de laadfunctie zo onbetrouwbaar is. Als de auto ‘s avonds niet wilde laden deed tie het de volgende ochten vaak weer wel. Op gegeven moment was ik het zat en heb een contact spray gekocht. Dat leek wel verbetering te geven maar nog steeds niet 100%. Aantal pogingen opnieuw gesprayd.
De laadstekker bestaat uit twee samengevoegde helften. Ik vroeg mij af of er misschien water door de stekker kon sijpelen en op die manier vuil meeneemt naar de contactpunten. Een stuk ducktape erover geplakt, contactpunten nogmaals intensief met spray behandeld. Daarna de hele week geen problemen meer gehad.
Op 30 november de auto toch naar de dealer gebracht. Daar is de lock motor van de vergrendeling van de laadaansluiting vervangen.

Fastned bij Eemnes

Sinds kort is er een Fastned station geopend bij Eemnes. Dat is voor ons wel handig.
Afgelopen week een cursus gehad in Woerden. Heen en weer lukt net niet. Even bijladen bij Eemnes is dan wel ideaal.

image

Winterrit

Vanochtend naar Dronten gereden voor een repetitie. Ik speel mee op de contrabas bij het docentenconcert in de Meerpaal. IJzel en sneeuw waren op de provinciale weg Lelystad-Dronten redelijk verdwenen. Een collega speler had op de Rietweg toch nog een spiraal gedraaid. Helemaal betrouwbaar was het kennelijk toch niet.

Vandaag was er ook een nerd dag voor zweefvliegers waar diverse clubs presentaties hielden over welke software zij gebruiken. De dag vond plaats in Gilze Rijen. Vanwege de repetitie ‘s ochtends kon ik slechts een deel van de dag meemaken. Maar ja, een leuk ritje met de ZOE sla ik niet snel af, zeker niet als de dag wordt afgesloten met chinees.

Om niet teveel tijd te verdoen moest ik een beetje strategisch laden vandaag. Mijn snellaad mogelijkheden lagen bij Nieuwegein, Meerkerk en Oosterhout. Op al deze locaties is slechts één snellader beschikbaar dus moest ik ook rekening houden met “bezet” of “out of service”. Oosterhout kon ik niet op één lading halen vanuit Lelystad, via Dronten. Dus eerste laadsessie uitgevoerd bij AC Restaurant te Nieuwegein. Laadpaal werkte naar behoren en was ook gelijk beschikbaar. De laadsnelheid neemt af naarmate de batterij voller wordt. Om zo’n groot mogelijke laadsnelheid te bereiken kun je dus beter twee keer een halve batterij laden dan 1 keer tot bijna vol. Zo gezegd, zo gedaan.

Gilze Rijen ligt vlakbij Oosterhout waar dus een snellader staat. Maar omdat de ZOE de batterij niet zelf verwarmt heeft snelladen geen zin als je nog maar 10 minuten hebt gereden; een koude batterij laadt niet snel. Dus op de heenweg nog maar wat bijladen zodat ik in ieder geval Nieuwegein nog kan bereiken in het geval Meerkerk stuk of bezet is. Voor het eerst ook Tesla superchargers gezien in het echt. Deze staan bij AC Restaurant Oosterhout.

Na de korte laadsessie in Oosterhout door gereden naar de zweefvliegclub van Gilze-Rijen. Was een leuke en gezellige bijeenkomst. Na alle presentaties was het tijd voor een chinese rijsttafel, gevolgd door de terugreis.

In Oosterhout had ik geladen tot iets meer dan 70%, ik zou dan nog 20km overhouden bij Meerkerk voor het geval de lader niet werkt. Planning klopte precies bij aankomst te Meerkerk. Meerkerk is een prettige plek om te laden. De snellader staat bij de ingang van Starbucks. Daar 15 kW geladen tot ruim 85%. Genoeg om de 85km naar Lelystad te rijden. Bij thuiskomst had ik nog 11km over. De snelwegroutes vandaag gereden cruise op 104 km/u.

IMG_20150124_193422

Renault heeft aangekondigd in 2017 met een nieuwe ZOE te komen met batterij met range van 300km. Dat zou wel prettig zijn. De huidige ZOE heeft een range van 150 km, in de winter ligt dat rond de 120 km. Op zich kan het wel, even tussenladen vind ik ook niet zo’n probleem. Maar je moet wel de langere ritten goed plannen. Wat dat betreft heeft elektrisch rijden veel overeenkomsten met Zweefvliegen. Je hebt een beperkte hoeveelheid energie mee, en je moet je tochten goed plannen.

Schoonvader 65 en schuren/plamuren

Vanochtend vroeg uit bed. Martijn zijn vader is jarig en wordt door de kinderen verrast met een ontbijt op bed. En het huis moest natuurlijk ook worden voorzien van slingers en ballonnen.

Nadat het ontbijt was geserveerd hebben we Putten weer verlaten en zijn naar de vliegclub in Biddinghuizen gereden.

image

We zijn op de club om nog even wat te klussen aan de DG-1000 waar we deze winter onderhoud aan plegen. Vanwege krassen aan de onderzijde moet er veel geschuurd en geplamuurd worden. Martijn en ik besteden daar vandaag wat extra uurtjes aan.

Eén van de clubleden (eigenaar van Tesla model S) heeft een laadpaal gemonteerd maar de ZOE wil er niet op laden. De auto geeft geen foutmelding maar het laadproces start gewoon niet.

Om 13.30u vertrekken we weer naar Lelystad. Omdat we nog meer moeten rijden vandaag leggen we de ZOE aan de plaatselijke snellader terwijl we onderwijl een cadeau kopen voor de jarige. Na een halfuur staat de lading op 94% en rijden nog even naar huis. Nou ja vooruit, daar ook nog een half uurtje aan onze thuislader die brengt de lading op 99%.
Vervolgens weer naar Putten om met de familie de verjaardag te vieren bij de lokale bowlingbaan. Een leuk dagje met aardig wat ZOE kilometers.

Rode neus

Vandaag vindt het concert plaats in Amersfoort. Maar vooraf wil ik nog even naar Amsterdam om bij Broekmans en van Poppel een contrabasconcert van Bottesini te kopen. Kan ‘m ook wel via de post bestellen maar dat duurt mij te lang, ik wil ‘m dit weekend nog even bestuderen. Lelystad – Amsterdam – Amersfoort is zo’n 120km. Moet op 1 lading kunnen.

In Amsterdam is op het Concertgebouwplein nog een 11kWh lader beschikbaar. Daar toch nog even een halfuurtje aan de lader gezet zodat ik iets meer speling heb. Na mijn bezoek aan B&P nog even langs de AH voor m’n avondeten (krentenbollen en wat fruit). Terug in de auto mijn zus gebeld. Zij speelt ook mee in Flehite. Of ze mee wil rijden, vond ze een goed idee. Dus nog even een tussenstop gemaakt in Baarn.

Na Baarn gelijk door naar Amersfoort. Ik was van plan ‘m daar aan de lader te zetten op korte afstand van de kerk waar het concert plaats vindt. Maar helaas, dat plan ging in eerste instantie niet door. De lader aan de Hugo de Grootlaan 22 leverde een rode neus op bij de ZOE. Voor het eerst dat mij dat overkomt. H’m, we waren al niet zo op tijd, dus eerst maar bij de kerk geparkeerd. Snel naar binnen voor de inspeelrepetitie. Oeps, ze waren al bezig. Bij het binnenlopen konden we snel even horen hoe het orkest in de kerk klinkt, was best mooi. Op het podium had je daar geen notie van.
Na de repetitie de auto aan de lader aan de Vondellaan gezet. Die deed het wel volgens verwachting. Kon ik met volle lading weer terug naar Lelystad rijden.

Onderhoud nodig?

Gisteravond zat ik in de auto om naar orkest te gaan. Gaat plots een oranje sleutel icoon branden en verschijnt een informatie melding in het scherm. “Onderhoud nodig”. Huh?

Gezocht in het onderhoudsboekje, melding verschijnt alleen als de onderhoudsinterval is verlopen. Maar de eerste onderhoudsbeurt hoeft pas na een jaar of bij 30.000km. We hebben de afgelopen 4 maand best veel gereden maar nog geen 30.000km. De teller staat nu rond de 8000km.

Vandaag wilde ik toch in Arnhem gaan werken dus onderweg maar even langs de dealer in Harderwijk. De dealer wist het ook niet precies en belde naar de ZE Dealer in Apeldoorn. Die had het een keer eerder meegemaakt en dacht dat de reset van de fabriekstand niet was uitgevoerd bij aflevering. Nou ja, geen ernstige storingsmelding dus.

In Arnhem was er gelukkig nog een plekje vrij aan de laadpaald in de parkeergarage.

Aan het begin van de avond vertrokken uit Arnhem naar Amersfoort voor de generale repetitie bij Flehite Sinfonietta. Morgen concert aldaar. Op dezelfde lading ‘s avonds laat terug gereden naar Lelystad. Totale rit van 110km, met 30km range over bij 4 graden celsius. Maximum aangehouden snelheid 104km/u.

MacCready

Vandaag weer eens in Arnhem gewerkt. Met de ZOE ernaar toe gereden. Het waaide flink vanochtend en had de wind in de kale polder behoorlijk tegen. Tja met die stroomlijn van de ZOE merk je dat behoorlijk in het verbruik. Op de Larserweg reed ik 100km/u met een verbruik op dat moment van 22kW. Dan ben je na en uur en 100 km verder wel door je energie heen.
Ik vroeg mij af of je de theorie van MacCready ook een beetje kan toepassen op autorijden. Is het verstandiger om bij tegenwind juist harder te rijden zodat de tijd dat je last hebt van die tegenwind korter wordt? Maar hoeveel harder moet je dan rijden?
Het lijkt mij wel leuk om eens en snelheids polaire te maken, hoeveelheid energie tegen de rijsnelheid. Ben ook benieuwd naar hoe die zich zal verhouden t.o.v. de snelheids polaire van een Tesla.

Vanochtend voor de snelste route gekozen en overal de maximum toegestane snelheden gereden. Dat leverde een dieptepunt in verbruik op. In Arnhem had ik nog 30%lading over. Is trouwens wel grappig in Arnhem. Het laatste deel van de route is naar beneden de berg af. Vanaf afslag Arnhem op de A50 tot aan Velperweg krijg ik 2 km aan range erbij terwijl die afstand 5km is.

Op de terugweg heb ik de zuinige route gereden. D.w.z via Deelen, Hoenderloo en bij Ugchelen de snelweg A1 op tot afslag Harderwijk. Scheelt ongeveer 10 minuten aan reistijd. Overgebleven acculading 54%. Behoorlijk verschil dus.

Ik kwam er vandaag achter dat de laadpaal op het werk langzaam begint.

image

Bij de start van het laadproces voorspelde de ZOE een laadtijd van 11u en 40 min. Ik was nog even bezig met het instellen van de comfort timer, zodat de auto vast lekker warm is bij vertrek, waarna de laadtijd indicatie versprong naar ruim 6 uur.

image

Je kan jammer genoeg bij de ZOE niet zien met welke capaciteit er geladen wordt.

Kilometerstand 6273

image
Mijn vader bewondert Sarah.

In Amersfoort heb ik geladen van 48% naar 85%. Had daarna een range van 115km. Vervolgens naar mijn zus in Baarn gereden om haar 50e verjaardag te vieren.

Na het eten alweer snel vertrokken om Martijn in Dronten op te halen. Was een redelijk zuinige rit ivm werkzaamheden aan de N305 waardoor een heel stuk maximaal 70 km/u gereden mag worden. Wel veel regen.
Baarn – Dronten – Lelystad was 75 km. Bij thuiskomst stond de range nog op 35 km. Vanwege het vele onweer maar even niet aan de lader gelegd, er zit geen overspanningsbeveiliging in de ZOE en morgenochtend is er tijd genoeg om te laden. Kilometerstand is nu 6273km.